La descarbonització de Casa Santa Elena, amb la instal·lació, entre altres accions, de captació d’energia geotèrmica i la seva aplicabilitat per a generar fred i calor, serà presentada com a cas d’èxit a hotelers i empreses de restauració en una activitat organitzada pel Consell Comarcal del Baix Empordà, a través del seus departaments de Turisme i Medi Ambient.
L’explicació i visita d’aquesta instal·lació i els beneficis energètics que se n’obtenen les farà la directora de Casa Santa Elena, Raquel Gonzaga Estañol, dijous 17 d’octubre, de 10 a 12 h.
Casa Santa Elena treballa des de fa anys amb un projecte d’ecologia integral que situa aquest lloc obert, d’espiritualitat i de benestar com a model de turisme ètic i responsable, davant la demanda social de donar resposta a la urgència mediambiental provocada pel canvi climàtic, a les desigualtats i reptes socials.
Amb aquest compromís s’ha fet recentment a Casa Santa Elena, a través de l’entitat a la qual pertany, l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (IRSJG), un camp de captació d’energia geotèrmica, mitjançant la construcció de pous verticals amb 120 metres de profunditat, en una zona del seu jardí exterior. En aquest espai, una tecnologia soterrada de 42 sondes permet la circulació de fluid per aprofitar la temperatura del subsol, de l’interior de la terra, i cobrir la necessitat de refrigeració, calefacció i aigua calenta sanitària de l’establiment.
L’aplicació de les millores energètiques que aconsegueix la instal·lació geotèrmica se suma a la de plaques fotovoltaiques, de manera que Casa Santa Elena aconsegueix actualment una reducció de l’empremta de carboni del 80%. Si bé avui ja es pot dir que és totalment sostenible, donat que la comercialitzadora d’energia amb la qual treballa garanteix 0 emissions en la seva obtenció.
Els principis d’economia circular amb els quals treballa l’establiment s’apliquen també, entre altres, en la reutilització de l’aigua, reduint al mínim els residus generats d’aquest establiment d’espiritualitat i benestar.