Notícies

Notícies

El model de Casa Santa Elena inspira en la I Jornada de Turisme Sostenible de Baix Empordà

Casa Santa Elena ha estat exposada a través d’una ponència de la seva directora, Raquel Gonzaga, com a model inspirador en la I Jornada de Turisme Sostenible del Baix Empordà, celebrada el passat 3 de desembre en el Parador d’Aiguablava, a Begur, Girona.

Amb el títol «La conceptualització global de la sostenibilitat en un allotjament turístic: el cas de Casa Santa Elena», Raquel Gonzaga, diplomada en empresarials i MBA per la Universitat de Girona, amb llarga experiència en el sector turístic i compromís mediambiental, i vuit anys en la direcció de l’establiment, va detallar com és aquí el respecte per l’entorn.

El complex està configurat per 5.000 metres quadrats construïts en sis hectàrees en el massís de les Gavarres, a Santa Cristina d’Aro, en una zona natural, va precisar, on les característiques conviden a la responsabilitat assumida de cuidar-la. Casa Santa Elena és un espai de calma, va dir; accessible, còmode i compromès amb aquest ecosistema, i destinat a diferents tipus de trobades, jornades o retirs d’espiritualitat. Per a això, disposa de cinc sales de reunions, dos menjadors i diferents altres zones comunes, que se sumen a les 82 habitacions, individuals, dobles i adaptades, totes elles amb vistes al jardí, per a una estada destinada a desconnectar.

Les accions dirigides a disminuir la petjada de carboni se sumen als valors amb els quals es regeix l’establiment, a partir de l’entitat a la qual pertany, l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, i des de principis de sostenibilitat mediambiental i social. Figuren com a marcs els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides), seguint el model d’una economia circular i el propòsit de conservar el capital natural i regenerar, optimitzant tots els recursos. L’essència religiosa de l’Institut al qual pertany la Casa, d’altra banda, marca el full de ruta a partir dels Objectius Laudato Si’, de l’encíclica del Papa.

Més enllà del reciclatge i la utilització de materials no contaminants, Casa Santa Elena destaca per la reducció de residus i emissions. El seu Projecte d’Ecologia Integral es basa en diferents línies estratègiques: gestió de l’aigua i energia, consum responsable, foment de l’economia local, amb compres de proximitat, i reducció de residus, així com consecució de certificacions o comunicació destinada a la sensibilització d’aquests objectius.

D’aquesta manera, destaca el manual que identifica als proveïdors locals o la utilització de materials biodegradables en lloc de plàstic. S’utilitzen productes de neteja sense contaminants, que redueixen també el consum d’aigua, mentre que el canvi de roba de llit i tovalloles s’efectua amb una freqüència de temps més ecològica.

Una auditoria en sostenibilitat, focalitzada primer en temes urgents, com els energètics, ha guiat passos importants per a la descarbonització, explicava Raquel Gonzaga. Destaca la substitució del gasoil per a la climatització de tota la Casa per la instal·lació d’un camp de captació geotèrmica, aprofitant l’energia del subsol, que se suma a 242 plaques fotovoltaiques, capaces de generar 100.000 kw d’energia solar.

Casa Santa Elena potabilitza la seva pròpia aigua, extreta mitjançant pous, i que s’ofereix de manera gratuïta als hostes, aconseguint a més la reducció d’envasos. És fruit d’una auditoria posterior centrada també en temes hídrics, que ha marcat diferents accions, com la regeneració d’aigua destinada a la seva vegetació autòctona, amb menys necessitats de reg, i configurant un refugi de sis hectàrees de flora i fauna. S’afegeix a la reducció de cabals de les aixetes i sanitaris o al servei de bugaderia eficient energèticament.

Moguts per la sostenibilitat social, d’altra banda, Casa Santa Elena és totalment accessible per a persones amb diversitat funcional, diversitat visual o auditiva, amb tota mena de mesures i un equip humà format i preparat per a oferir una informació inclusiva.

Finalment, en la seva intervenció, la directora es va referir a la necessitat de vetllar pel benestar de les persones de l’equip de professionals i al requisit que això és per a poder cuidar i oferir una atenció destinada a aquest efecte. Es duu a terme amb accions destinades als empleats, que fan de Casa Santa Elena una «empresa emocionalment saludable», fidel al segell que l’acredita com a tal.

Notícies destacades

Reportatge sobre Casa Santa Elena al diari “Catalunya Religió”
Llegeix més
Casa Santa Elena, reconeguda com a empresa socialment responsable
Llegeix més
Casa Santa Elena potencia la seva especialitat en trobades d’espiritualitat i religioses
Llegeix més
Viatge solidari amb material sanitari i d’higiene a les zones de València més afectades per la dana
Llegeix més
Truca'ns
Envia'ns un correu
Contacta per WhatsApp
Subscriu-te al newsletter
Opcions d'accessibilitat

Accessibility Toolbar